Skip to main content

I den här texten kommer du få lära dig mer om positiva effekter träning har på din hälsa.

Vad är träning?

Träning i den här artikeln refererar till när man rör på sin kropp fysiskt för att bibehålla eller förbättra sin kondition eller styrka. 

Varför kroppen behöver träna

Kroppen är som en maskin. En maskin som inte används rostar till slut ihop och blir oanvändbar. På samma sätt som en maskin så smörjs inte vår kropp om vi inte rör på den. Därför behöver vi röra på oss för att hålla liv i maskineriet. Skillnaden mellan en maskin och kroppen är dock att vår kropp blir starkare ju mer vi använder den. Vi behöver därför träna för att långsiktigt bevara vikten, minska på sjukdomar och risken för demens. 

Hur ofta man bör man träna?

Man bör träna minst två-tre gånger i veckan, men man kan faktiskt träna så mycket som varje dag, beroende på vilket mål man har med sin träning. Det är viktigt att träna på olika sätt och tillräckligt ofta. Träna ute, inne, ta ett spinningpass eller en pilateslektion. Det finns alltid något att göra. 

Hur påverkar träning din hälsa

Enligt amerikanska nationalekologiska institutet (EPA) minskar risken för cancer med 27 procent, stroke med 20 procent och hjärtinfarkt med 50 procents. Dessutom så påverkar fysisk träning även vår psykiska hälsa. Så vill du vara gladare så hjälper det faktiskt att gå ut och gå.

Så gör du själv

Om du inte är van vid att träna så är det skönt med stöd. En personlig tränare kan hjälpa dig att hålla rutinen igång om det är svårt. Om du är tillräckligt motiverad själv så kan man göra mycket utan att behöva köpa dyra träningskort. Gå ut och gå minst 15 minuter per dag. Gå ut och spring. Gör ett enkelt schema med sit-ups, armhävningar och kanske 10 minuters hopprep? Det kommer göra underverk väldigt fort även med några minuters träning varje dag. Så kom igen nu! Ut och rör på dig.

Leave a Reply